Mensen die meer willen zijn dan pijn moeten hard werken
Dat is niet makkelijk met een lichaam dat pijn doet.
Als je een beter leven wilt ondanks je pijn moet je veel leren maar ook veel opgeven. Je moet veel doen maar ook veel dingen laten.
Het is net zoals bij TOP sport. Je hebt een trainer nodig maar ook supporters.
Allereerst moet je accepteren dat vanaf nu, misschien wel tot het einde van je leven, pijn er een onderdeel van zal zijn.
Je zal je pijnlijke lichaam moeten accepteren….
Je moet leren omgaan met onbegrip….
Je zult andere hobby’s moeten gaan zoeken….
Soms verliezen mensen zelfs hun baan en verandert alles wat voor hen vertrouwd was !
Het is slim om iets meer te leren over pijn. Hoe beïnvloedt pijn andere delen van je lichaam en geest.
Wat voor invloed heeft stress op pijn. Meer stress betekent meer pijn. Daarom is het belangrijk om ontspanningstechnieken te leren.
En geloof me dat kun je niet leren door alleen maar een boek te lezen ! Daar is meer voor nodig. Alleen oefening geeft goede resultaten en het is wijs om hulp te vragen aan een goede therapeut !
Het is handig om iets te weten over medicatie. Wat voor medicijnen gebruik je ? Wanneer – waarom en met wat voor doel?
Wil je als een zombie leven vanwege kalmeringsmiddelen, of een maagzweer, nier- of leverproblemen krijgen?
En weet je zeker dat je de goede medicijnen krijgt…. Sommige medicijnen beïnvloeden elkaar !
Het is goed om iets aan sport of oefeningen te doen. En we weten allemaal dat dat heel moeilijk zal zijn omdat bewegen vaak de pijn doet toenemen. Maar met een beetje motivatie, goed advies en doorzettingsvermogen is het zeker beter dan te zitten of te liggen wachten op een wonder dat toch niet gebeurt.
Een pijndagboek bijhouden kan verrassende resultaten opleveren. Dingen die opgeschreven zijn, lijken vaak anders dan dingen die je in je hoofd hebt ! Misschien kun je ontdekken wat meer pijn veroorzaakt, zodat je daar anders mee om kunt gaan. Dat is moeilijk, demotiverend en vaak ontmoedigend.
Bij Pijn-Hoop weten we dat je als je pijn hebt die langer duurt dan normaal, of pijn die ondanks al je inspanningen niet stopt, je aan jezelf doet twijfelen. Je durft zelfs niet te lachen in het openbaar, je gaat niet naar buiten, en je stopt met praten over je pijn, want niemand begrijpt het !
En zo wordt chronische pijn een eenzaam gevecht tegen pijn en onbegrip.
Dat is de reden waarom het zo belangrijk is dat mensen met chronisch pijn goed begeleid worden aan het begin en niet pas aan het eind van een lange medische geschiedenis ! Dat is ook beter voor de artsen, de verzekeringsmaatschappijen en bovenal voor jezelf.
Maar we realiseren ons dat niemand dit allemaal kan doen zonder hulp !
Lotgenoten kunnen elkaar helpen en van elkaar leren !
Daarom moeten artsen hun patiënten vertellen over het bestaan van patiëntenorganisaties in het begin van hun carrière als pijnpatiënt.
Patiëntenorganisaties hebben meestal veel meer informatie dan artsen.
Mensen die daar werken kennen de omstandigheden uit eigen ervaring.
Durf daarom contact op te nemen met één van onze medewerkers!