Chronische pijn
Wat is chronische pijn?
Bij één op de vijf Nederlanders duurt de pijn langer dan drie maanden. Als de pijn langer duurt dan normaal nodig is voor het herstel, noem je het chronische pijn. De pijn gaat niet meer over, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. Dát is chronische pijn.
Chronische pijn is bijna altijd aanwezig. Soms is het zeurende pijn en soms is het stekende pijn. De pijn kan de ene keer wat minder zijn en een andere keer bijna niet vol te houden.
Hoe ontstaat chronische pijn?
Chronische pijn ontstaat nadat de oorzaak van de pijn al weg is. De oorzaak kan van binnenuit komen, zoals een ontsteking, of van buitenaf, zoals een ongeluk. Nadat de oorzaak genezen is, blijft de pijn. Medisch gezien is de patiënt hersteld en is er geen reden meer voor behandeling. Artsen zeggen dan vaak dat er geen verdere behandeling mogelijk is en zeggen dan: “Je hebt chronische pijn, je moet er maar mee leren leven.”
chronische pijn is een te scherp afgesteld alarm
Een verstoord pijnsysteem
Pijn waarschuwt voor schade aan het lichaam. Je zenuw geeft een prikkel aan je hersenen om te zeggen dat er schade is. Je hersenen sturen een pijnsignaal om te zorgen dat de schade niet groter wordt.
Je zenuwstelsel werkt eigenlijk als een elektrisch alarmsysteem. Als je zenuw te veel of te lang pijnsignalen doorgeeft, raakt hij overbelast. Je zenuw wordt dikker en je waarschuwingssysteem werkt niet goed meer. Het blijft als het ware aanstaan en kan niet meer worden uitgeschakeld. Je pijnsysteem raakt verstoord en wordt overgevoelig.
Wanneer dit gebeurt, doen dingen die een beetje pijn zouden moeten doen enorm veel pijn. En iets wat geen pijn zou moeten doen wordt ineens pijnlijk. De overgevoeligheid van je zenuwen is iets fysieks. Dat kun je meten en is ook waarneembaar. Dus chronische pijn zit: “niet tussen je oren”. Het betekent dat je zenuwen te gevoelig zijn geworden en te makkelijk aangaan.
Wat is van invloed op de pijn?
Chronische pijn is een complexe ziekte waarbij de pijn signalen blijft sturen naar de hersenen, zelfs nadat het letsel of de oorzaak van de pijn genezen is.
Sociale en maatschappelijke factoren beïnvloeden de beleving van pijn. Als dingen in het leven tegen zitten, heb je meer last van je pijn. Dan voel je je pijn meer. Als je ruzie hebt met iemand die veel voor je betekent, kan dat ook tot gevolg hebben, dat je meer last hebt van je pijn.
Moe van het wachten tot de pijn overgaat?
Als je pijn niet meer over gaat, kan dat veel meer gevolgen hebben dan alleen op lichamelijk gebied. Natuurlijk gaat daar eerst al je aandacht naar toe en benut iedereen met pijn elke mogelijkheid om van de pijn af te komen. Als je pijn chronisch blijkt te zijn, verandert dat je leven. Hoe je je daarbij voelt, geestelijk en lichamelijk, heeft ook direct gevolgen voor je omgeving, thuis en op je werk. Je vraagt je allerlei dingen af:
- Waarom heb ik overal pijn?
- Wat is de oorzaak?
- Is er echt niets aan te doen?
- Wordt het erger?
- Hoe houd ik dit vol?
- Hoe leg ik het uit aan mijn omgeving?
- Hoe bewaak ik mijn grenzen?
- Kun je genezen van chronische pijn?
- Is chronische pijn psychisch?
Op onze andere pagina’s geven wij jou antwoord op deze vragen.