De behandeling van chronische pijn
Vroeger dacht men dat pijn fysiek of psychisch was. Tegenwoordig weten we dat pijn en dus ook chronische pijn door je zenuwen, maar óók door je hersenen wordt beïnvloed. Je hersenen bepalen de mate waarin je pijn ervaart. Ze bepalen de mate waarin er stofjes worden aangemaakt om pijn te versterken of pijn te dempen. Dus de behandeling van chronische pijn moet zich óók richten op de rol van de hersenen.
Als je een brandmelder hebt die steeds vals alarm geeft, wil je die laten repareren. Jouw chronische pijn is eigenlijk een vals alarm. Die wil je repareren voor zover dat kan. Je wilt dus zorgen dat jouw pijnsysteem minder gevoelig wordt.
Fragment van een podcast
Wat versterkt je pijn?
Als je pijn verwacht, levert dat veel pijn op. Als jij een hond ziet en je bent bang om gebeten te worden, word je pijn erger. Er is een onderzoek geweest waarin mensen verteld werd dat door een bloeddrukmeter zo lang mogelijk om te houden je spieren versterkt werden. Aan een andere groep werd verteld dat de bloeddrukmeter werd gebruikt om je pijntolerantie te meten. Dus je werd aangemoedigd zo lang mogelijk de bloeddrukmeter om te houden. De groep waaraan verteld werd dat het je spieren zou versterken hield dit het langst vol. Dus informatie heeft invloed op het aanmaken van pijndempende-Â of pijnversterkende stofjes.
Jij moet dus zorgen dat je hersenen stofjes aanmaken om de pijn te dempen. Hoe jij denkt over je pijn kan invloed hebben op de hoeveelheid pijn die je voelt. Als je beseft dat je pijn een vals alarm is dat geen schade meer kan veroorzaken, helpt dat de pijn verminderen.
De behandeling van chronische pijn
Sommige mensen hebben van nature een verstoord pijnsysteem met veel pijn. Daarnaast zijn er veel andere factoren die het verstoorde pijnsysteem beïnvloeden.
De chronische pijn beïnvloedt je functioneren op alle vlakken, wat veel spanning kan geven. Om deze negatieve cirkel te doorbreken, zijn er vijf dingen nodig:
- zoek meer informatie over chronische pijn om angst te verminderen
- leer goed om te gaan met je fysieke en geestelijke grenzen.
- krijg inzicht in wat het met je gedachten en je emoties doet en zorg daardoor voor een vermindering van stress en spanning.
- zoek contact met mensen in je omgeving om je zorgen en ervaringen mee te delen en vraag om hulp.
- en tot slot: maak een plan om te gaan leren omgaan met je pijn.
Wat is de beste behandeling?
Stichting Pijn-Hoop heeft in de loop van de jaren veel kennis en ervaring verzameld over het omgaan met chronische pijn. Toch geven wij geen advies over wat de beste behandeling, het beste onderzoek of het beste medicijn. Ieder mens is anders. Dus er is niet één behandeling voor chronische pijn die voor iedereen werkt.
Dat komt ook om dat er veel verschillende oorzaken zijn van chronische pijn. Biologische maar ook sociale en psychische factoren spelen een rol bij het in standhouden van de pijn.
Bij de behandeling van chronische pijn moet je aandacht geven aan al deze punten de biopsychosociale benadering noemen ze dat. Ontdekken wat je pijn verergert of vermindert en hoe je daar invloed op kunt uitoefenen is belangrijk voor je herstel. Daarnaast balans zien te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Je grenzen ervaren en op tijd rust nemen, helpen je bij het leren omgaan met chronische pijn.
Wij geven wel een training “leren leven met chronische pijn” waar iedereen baat bij kan hebben.
.